Het moment van afscheid nemen van uw dier en de keuze voor euthanasie kan heel plots zijn, maar kan ook wel overwogen en gepland zijn, omdat uw huisdier al langere tijd ongeneeslijk ziek is of al erg oud is. Het maakt niet uit wat de reden is, het verdriet is voor veel mensen even erg, mede daarom zal het hele proces duidelijk en rustig met u worden doorgenomen. Hierbij bieden we ook de mogelijkheid om bij u thuis langs te komen, zodat u afscheid kan nemen in een vertrouwde omgeving.
De euthanasie kan op twee manieren gebeuren. Soms brengen we een buisje aan in het bloedvat. Zo kunnen we eerst de narcose toedienen, waardoor uw dier gaat slapen. Als uw dier slaapt, zullen we een tweede vloeistof (het euthanasiemiddel) toedienen.
Een andere manier is om eerst een spuitje te geven in de spier. Ook hierdoor zal uw huisdier in slaap vallen, waarna we het tweede spuitje zullen toedienen. In beide gevallen zorgen we ervoor dat uw dier eerst in slaap valt, zodat hij of zij niks meekrijgt van wat er verder gebeurt.
Wat er met uw overleden huisdier zal gebeuren, hangt af van uw eigen wensen. Zo kunt u beslissen of uw huisdier na het overlijden gecremeerd of begraven wordt. Als u dat wenst, kan u uw huisdier ook bij ons op de praktijk achterlaten. Voor de crematie werken wij samen met SHCN dierenuitvaart, zij zullen uw dier bij ons op de praktijk of bij u thuis komen ophalen. Voor de crematie zijn er verschillende mogelijkheden, zo kunt u kiezen voor een individuele of een groepscrematie. Meer informatie over de crematie door SHCN kunt u vinden op www.shcn.eu.
Als u ervoor kiest om uw dier te begraven, kan u terecht bij een dierenbegraafplaats. Sommige mensen kiezen ervoor om hun dier thuis te begraven. Let hierbij wel op dat dit niet in iedere gemeente is toegestaan, het is dan ook verstandig om dit eerst bij uw gemeente na te vragen.
Als u uw dier niet wil laten cremeren of begraven, kunt u er ook voor kiezen om uw dier bij ons in de praktijk achter te laten. Uw dier zal dan overgedragen worden aan het destructiebedrijf, waarna het verwerkt zal worden tot diermeel en -vetten of zal dienen als biobrandstof.
Als uw huisdier is geƫuthanaseerd is het belangrijk om eraan te denken om een eventuele lopende huisdierverzekering stop te zetten. Bij sommige gemeentes is het ook nodig om de euthanasie van uw hond aan te geven, in verband met de hondenbelasting. Ten slotte kunt u de chip afmelden bij de verschillende databanken waar deze geregistreerd stond.
Indien u nog vragen heeft over de euthanasie of moeite heeft met het verwerkingsproces kunt u ons altijd bellen voor advies of een luisterend oor.