Vaccineren & titeren

Bescherming tegen ziektes

Vaccineren

“Voorkomen is beter dan genezen”, een zin die kort weergeeft waarom het zo belangrijk is om te vaccineren. Door op regelmatige basis te vaccineren, voorkomen we dat uw hond, kat of konijn geen immuniteit heeft tegen een bepaalde ziekteverwekker. We willen door middel van ons vaccin ervoor zorgen dat uw dier antistoffen opbouwt. Mocht de ziekteverwekker dan toch binnendringen in het lichaam van uw dier, dan weet de afweer van uw huisdier snel hoe ze die ziekteverwekker moeten aanpakken en onschadelijk moeten maken. Sommige ziekteverwekkers kunnen voor erge ziektes zorgen en kunnen soms zelfs tot de dood van uw huisdier leiden.

Klik hier voor vaccinatieschema van uw hondkat of konijn.

Entingsreacties bij hond of kat

Soms kan het voorkomen dat enkele dagen na de vaccinatie op de plaats van de injectie een hard bultje ontstaat. Meestal verdwijnt deze na zeven tot tien dagen en zijn er verder geen gevolgen. Toch is het belangrijk om dit op te merken en graag even aan ons door te geven. Mocht u zich toch zorgen maken, of begint uw hond of kat te braken of ander afwijkend gedrag te vertonen, kunt u contact met ons opnemen.

Titeren

Bij "titeren" kijken we in het bloed van uw hond of kat naar het aantal antistoffen tegen bepaalde ziektes. Hiermee testen we of vaccineren tegen deze ziektes op dat moment nodig is. Om dit onderzoek te doen, nemen we een klein beetje bloed van uw hond of kat af. Hier voelt hij/zij meestal niets van, hij/zij moet alleen even stilzitten. Als uw hond voldoende antistoffen heeft, hoeft u hem drie jaar lang niet te enten tegen hondenziekte, parvo en hepatitis. Voor katten geldt dat u drie jaar lang niet hoeft te enten tegen kattenziekte.

Tegen de ziekte van Weil en hondenhoest moet u uw hond wel elk jaar laten enten (dus ook bij een goede titeruitslag). Voor deze ziekte bestaat namelijk nog geen "titertest" en de enting beschermt maar één jaar.

Voor katten geldt ook dat u elk jaar niesziekte moet enten, omdat u dit ook nog niet kan "titeren" en de enting maar één jaar beschermt.

Alle feiten over titeren kunt u hier lezen. Dierenkliniek De Wijher adviseert deze richtlijnen op te volgen wanneer eigenaren besluiten te titeren.

*Titeren kan bij Dierenkliniek de Wijher elke dag. U ontvangt dan enkele dagen later de uitslag.

Terug naar Preventieve zorg