Behandeling hoornvliesbeschadiging

Waarom kiezen we voor deze behandeling?

Voor de behandeling voor hoornvliesbeschadiging wordt vaak gekozen wanneer een zalf alleen geen verbetering geeft, of wanneer het hoornvlies al te ver beschadigd is.

Deze behandeling wordt uitgevoerd met een speciaal apparaatje (Algerbrush: Afb. 1), waarmee we met een fijn diamantboortje over het hoornvlies gaan. Hiermee wordt de dode laag van het hoornvlies gehaald, waardoor de genezing van het hoornvlies een stuk spoediger verloopt.

Afbeelding 1:

                   

Als eerste wordt het oog gedruppeld met               Hierna wordt het oog verdoofd met een lidocaïne 
een speciale vloeistof waardoor de                        oogdruppel waarna vervolgens met de Algerbrush 
beschadiging groen kleurt en zo  goed                  over het hoornvliesgegaan wordt, totdat de dode 
zichtbaar is waar het probleem zit.                        laag weg is.

Het starten van serumtherapie na de behandeling

Wanneer bovenstaande behandeling is uitgevoerd wordt hierna gekozen om te starten met een serumtherapie. Er wordt dan bloed afgenomen wat we laten stollen. Wanneer het bloed gestold is wordt dit in een centrifuge afgedraaid waardoor een heldere vloeistof overblijft. Deze vloeistof noemen we Serum.

            

In deze centrifuge wordt het bloed afgedraaid tot                 Hier is het bloed afgedraaid en wordt het uit de        
Serum gedurende 10 minuten op 3000 toeren.                    centrifuge gehaald.

Serum lijkt erg op traanvocht, doordat het onder meer eiwitten bevat wat een herstellend effect heeft op een beschadigd hoornvlies. De serumoogdruppels kunnen daardoor de functie van natuurlijke tranen overnemen en zo het hoornvlies beschermen tegen beschadiging en zorgen voor een sneller herstel.

De serumtherapie wordt vaak in combinatie met een oogzalf ingezet om de genezing te optimaliseren.

De heldere vloeistof die overblijft na het centrifugeren (serum).

         

In totaal hebben we rond de 5-6 buisjes bloed waarvan het Serum wordt af gepipetteerd en verzameld in een steriel potje.

Er worden rond de 12-18 spuitjes gevuld met Serum waarvan elk spuitje rond de 0,25 ml Serum bevat (dit zijn +/- 5 druppels).

Hoe de serumtherapie thuis uitgevoerd moet worden

U krijgt verschillende spuitjes mee naar huis die gevuld zijn met serum. In één spuitje zit voldoende serum om één dag mee te kunnen behandelen. De spuitjes dienen in de diepvries bewaard te worden en u haalt in de avond 1 spuitje uit de diepvries en bewaart deze in de koelkast voor de dag erna.

Vervolgens gaat u gedurende 10-14 dagen 4x daags 1 druppel in het betreffende oog / beide ogen druppelen. Belangrijk is dat er minimaal 30 minuten tussen deze en een eventuele andere oogzalf zitten. Aan het einde van de behandelperiode is het belangrijk dat het oog gecontroleerd wordt door de dierenarts.

De gevulde spuitjes die meegegeven worden naar huis.